søndag 14. november 2010

Et liv med HIV

Her om dagen tok jeg turen til Røde Kors sine kontorer i Tromsø hvor det var blitt invitert en HIV informant ifra organisasjonen HIV Norge. For de som måtte lure er en HIV informant en person som lever med HIV, som reiser rundt og forteller om hvordan det er å leve med HIV, enkelt og greit..

Det var en veldig sterk historie de fremmøtte fikk høre og et tydelig bevis på at Norge ennå har en lang vei å gå når det gjelder behandling og antistigmatisering av HIV positive. HIV informanten vi hadde fått på besøk hadde blant annet opplevd at folk hadde forlatt rommet hun var i dersom hun hostet, i frykt for å bli smittet.










Bildet: HIV informanten i aksjon. Som alltid, beklager at jeg ikke har annet kamera enn en iphone, kvaliteten blir det man betaler for...

Men helt mørkt var det likevel ikke. Det var godt å høre at i Norge får man gratis HIV medisin, gratis tannlege og legebehandling, samt. Gratis kondomer dersom man har HIV.
Dette står i sterk kontrast med for eksempel Nepal. Når jeg bodde der var det slik at bare de rike kunne kjøpe seg medisiner, resten måtte bare sitte på venteliste til å utvikle AIDS, uten noe støtteapparat rundt dem.

Det var også et godt stykke humor når HIV informanten snakket om HIV og sex, med blant annet introduksjon av det lite brukte (men svært effektive) femidomet, et kondom som blir brukt av jenta. I tillegg fikk vi se såkalte slikkelapper, som til tross for et svært usexy navn er en effektiv beskytter mot kjønnssykdommer ved utføring av oralsex på en jente. Kan jo nevnes at dersom man har vanskelig for å få kjøpt en slikkelapp på det Norske markedet fungerer også plastfolie helt fintJ










Bildet: Kondom og plastfolie, godt utrustet for nye erobringstokt!

Forøvrig nærmer det seg 1. Desember, den internasjonale HIV/ AIDS dagen, med andre ord en fin dag å slå et slag for anti stigmatisering og forhindre videre spredning av HIV. 

1 kommentar:

  1. neei så tøft :D jeg går også i røde kors ungdom, hadde besøk av sajan ifjor :D også durga :D

    SvarSlett