onsdag 21. oktober 2009

Bønder ifra nord til bønder ifra sør

Forrige uke var vi på felttur til Patan distriktet som ligger omlag 10 timer kjøring sørvest for hovedstaden Kathmandu og besøkte et prosjekt som blir støttet økonomisk ifra Norges Røde Kors. Palpa er et distrikt bestående av noen større steder, men er for det meste bestående av mange små landsbyer som tjener til sitt daglige gjennom blant annet jordbruk.







Foto: i Palpa distriktet er det mange såkalte "skylakes", som ser ut som innsjøer, men som egentlig bare er skyer som har lagt seg mellom åsene. Utrolig spektakulært.

Blant annet besøkte vi to kvinnesirkler dette distriktet. Disse kvinnesirklene går ut på at en gruppe kvinner møtes og har samtaler om et problem som er aktuelt for stedene de kommer ifra. Eksempelvis kunne det være HIV, human trafficcing eller forbedring av sanitære forhold i lokalsamfunnet. En viktig grunn til å nå ut til akkuratt kvinner er at disse ofte har en ledende rolle i hjemmet, i tillegg til at mange av kvinnene selv syntes det var lettere å ta opp og prate om ulike temaer når menn ikke var tilstede. I tillegg hadde kvinnesirklene et ”skattesystem” der det hver måned ble betalt inn 10 rupees ifra hver av kvinnene, som ble brukt til for eksempel mikrofinans dersom noen av kvinnene ønsket å investere i for eksempel en symaskin eller en geit, transport til sykehus dersom en i landsbyen skulle blitt veldig syk etc.






  


Foto: en av kvinnene som deltok i kvinnesirklene. Interessen var stor for å lære om ulike temaer de kunne bringe kunnskap om videre.

Vi besøkte også et par junior cirkles, og en del lokale røde kors frivillige. Jeg syntes det var spesielt morsomt å besøke en gjeng undommer som fikk opplæring i det vi i Norges røde kors kaller ”aktivt valg” som går ut på at ungdom får opplæring i hvordan beskytte seg mot seksuelle sykdommer osv. Det var mye fnising ifra ungdommene, men likevel tok de det seriøst og bidro aktivt med blant annet å stille spørsmål.

Av andre ting kan jeg meddele at vi besøkte byen Lumbini, der den første Buddha (Siddharta Gautama) ble født, der var det masse stilige templer og greier. I tillegg til at vi en morgen fikk til frokost en slags suppeblanding av erter, mais, hvitt brød, løk og sukkerstenger. Jeg gikk hele den dagen og følte meg som en tikkende metanolbombe.

Foto: Under her ser dere et ekorn spise og kose seg på Buddha sitt fødested

1 kommentar: